TIPS: KINESISK KÅL

 
Här kommer recept på ett supertillbehör/sidorättsalternativ/hur du nu vill äta det här, som jag provade på igår. Plus att det var jätteenkelt, alltid bra när det kommer till matlagning enligt moi. Det stavas iallafall kinesisk kål, som jag sedan stekte till med lite smaker från det asiatiska köket! Det finns en massa olika sorters kål från Kina (uppenbarligen) och den som fanns på vår Willys kallas Nada tror jag, efter lite detektivarbete på Google (?). Pak Choi är ju en annan variant som förövrigt är lite för roligt att säga. Pak Choi. Hehhe.
 
Till det här lilla tillbehöret behöver du:
 
➪ Någon typ av kinesisk kål såklart, tänk typ 3 blad per person
➪ En stor bit ingefära
➪ En vitlöksklyfta
➪ 2 teskedar soja
➪ 1/2 tesked sesamolja (överdoserna INTE)
➪ Sesamfrön
 
Jag började med att rosta sesamfröna, de smakar mer då. Jag gjorde det i en torr panna förresten, på medelhögvärme, de är enkla att bränna så var försiktig och så.
 
Steg två bestod av att pressa vitlöken och riva ingefäran för att sedan fräsa dessa i lite olja. I det här hade jag sedan helt enkelt i kålen (efter att ha sköljt den såklart!) i stekpannan. De tar väldigt stor plats så om en gör till massa människor behöver en antingen en massa stekpannor eller göra det här i flera omgångar. En kanske kan göra flera i samma stekpanna också, men det testade jag dock aldrig..? Det kan ta en stund innan kålen får lite färg också, så även om det känns konstigt att lägga stora blad i en stekpanna, så väntade jag bara. 
 
När jag vänt på kålen och den hade blivit lite mjuk men fortfarande var spänstig, för att använda fancy kock-språk, körde jag i sojan och sesamoljan (jag upprepar: överdosera ABSOLUT INTE, det är väldigt äckligt, tro mig), vände på bladen några gånger, och hävde sedan massa sesamfrön över alltihop. Voilá!
 
Säkert perfekt till fisk och biff och sånt, men här äts inget sånt så jag åt det tillsammans med bland annat halloumi, mums!
 
 
mat och recept | | Kommentera |

SÖNDAGSLISTA

 
Nämn något som gjorde dig glad igår
Jag och mamma var inne på Monki i stan där allra bästaste Martin jobbar. Känner honom inte privat egentligen, men han är alltid supertrevlig och pratar i minst en kvart om allt och ingenting. Världens trevligaste och skönaste människa, en sån man blir glad av helt enkelt. Cred till honom!
 
Vad gjorde du kl 08 i morse?
Sov som en stock, det är ju trots allt söndag, och sista dagen på lovet också (suckar djupt).
 
Vad gjorde du för 15 min sedan?
Bäddade om i sängen. Söndagsrutin delux, men bästa är att få gå och lägga sig ikväll med rena, fräscha lakan efter att precis ha klivit upp ur ett långt bad. Oh lord vad jag kan längta till det. 
 
Vad var det senaste du åt?
En frukost bestående av yoghurt med kokos och chiafrön på + en kiwi. Påminns dock om att det kanske är dags för lunch? Och jag har halloumi i kylskåpet. Nu vet jag vad jag ska göra på dirren efter att den här lilla utfrågningen är färdig!
 
Vad var det senaste du köpte?
Ett par brallor inne på Monki igår. Precis sånna jag gillar, jättevida, tunna, hög midja, neutral färgsättning, i like. Visar senare!
 
Vad är det för väder hos dig nu?
Det är jättesoligt och vårigt och fint. Den här bloggen börjar mer likna en väderleksrapport känner jag, men älskar solen av hela mitt hjärta så det är inte så konstigt.
 
Var befinner du dig?
I min nybäddae säng aka. favvoplatsen.
 
Tre saker du ska göra idag
1. Läsaläsaläsa. Jag har läst alldeles för lite det här lovet, speciellt med tanke på att jag inte har haft något plugg som stulit tid. Så idag ska jag iallafall läsa ut boken jag håller på med och kanske påbörja någon ny. Så får vi se om det händer, antagligen inte.
2. Öva på improvisation. Vilken paradoxal mening? Men det kan en göra enligt min improvisationslärare (ja, jag har improvisation som en kurs i skolan, ganska paradoxalt det med). Så det ska jag göra tror jag.
3. Bada. Need I say more? Nej, tänkte väl det, för mycket standard det där med badandet på den här bloggen.
 
Vad ser du om du tittar till höger?
Mina lyckodjur som alltid står på mitt sängbord. De är fina.
 
Vad lyssnar du på just nu?
Prick nu går alt-J i mina högtalare. Känns väldigt vårigt, kanske för att det var vår när jag upptäckte dem, idontknow varför faktiskt. Men jag tröttnar aldrig.
 
Nuvarande besatthet?
Den här bloggen. Och därmed även ansiktsprodukter (alltså en värre besatthet än vanligt, är väl alltid lite småbesatt av det på daglig basis liksom). Caroline Hirons heter hon som driver den och hon är mer eller mindre experternas expert när det kommer till hudvård. Hennes blogg är ett tips i stor proportion om ni vill lära er en massa nytt ang. skönhet, om ni vill skaffa en craving efter massa svindyr hudvård eller bara tycker det är allmänt kul med skönhetsnörderi.
 
Hur ser din skrivbordsbakgrund ut?
 
En jättevacker bild på dansarna Anton Borgström och Robin Sundberg. Det här var promobilden till deras föreställning Hold som regisserades av koreografen Erik Linghede på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i höstas, som jag var iväg och såg på. Och älskade väldigt mycket.
 
Ha en fortsatt fin söndag, puss!
 
 
listor | | Kommentera |

HUNDRAÅRINGEN

 
Det är lila i vissa ljus, grått i andra, lite rosa kanske, ganska vitt, och jag gillar det väldigtväldigtväldigt jättemycket.
 
 
annat | | En kommentar |
Upp