2020

Ano 2020. Året som gud glömde. Eller kanske det mest minnesvärda året på länge, även om vi helst av allt nog bara vill glömma bort det. Jag kan rabbla en lista över allt som varit skit i år, och den skulle kunna bli ganska lång, men så sitter jag och ser över mitt år när jag gör detta inlägg, precis som alla andra år, och inser hur fint det faktiskt ändå har varit. Hur mycket roligt jag ändå gjort, och hur bra stunder jag haft. Och jag känner framför allt att jag växt väldigt mycket som person, hur klyschigt det än må låta. Det är jag väldigt tacksam för. Och det kanske är det 2020 gått ut på. Reflektion. Från det tar jag med mig mycket i alla fall. 
 
VINTER
 
Jag firade in det nya året hos Alexandra och var lycklig, och det fortsatte jag vara under vintern. Så pass bra mådde jag att jag till slut tog tag i saken, bytte vårdcentral och fick sluta på Sertralin, det antidepressiva läkemedlet jag tog. En så stor vinst. Avvänjningen var tuff men jag kom ut och mådde BRA. Jag mådde bra, utan medicin, och det var en så förbannat skön känsla. Allt det där känns dock som en evighet sedan, och det gör nog allt som hände i vintras. "Livet för covid". Men det var sol då, det ser en ju på bilderna, som i övrigt är av blandad kvalle eftersom jag bytte mobil nån gång där i februari. Superkul!! men det har även resulterat i på tok för många bilder, vilket ni lär märka i det här aplånga inlägget. Jag hann göra lite saker innan corona tog över allas våra liv dock; jag jobbade mycket med mina fantastiska kollegor och Rosa fastnade i en kartong en dag, jag gick på Vinokilo, en turnerande pop-up butik med vintagekläder till kilopris (så kul koncept, hittade min favvoskjorta där), skaffade Hello Fresh och steppade upp mitt middags-game och egendejtade med lyxfrukostar på fik. Jag praktiserade för Wallmans här i Göteborg innan vi var tvugna att sluta pga. corona, men det var häftigt att få dansa där. Vi var och tittade på skolans nya lokaler som höll på att renoveras (en så drömmig, tom lagerlokal), Liv och jag såg möjligheten att krossa isen på frusna vattenpölar och levde ut barnasinnet i oss och jag färgade håret rosa igen ett tag. Jag såg treornas slutproduktion av Sweeney Todd och Chorus Line och var jätteimponerad, spenderade massa tid med Jessan, var i Örebro för hundgos och promenad med Alice vid vår gamla grundskola, den plats där vi träffades för första gången (för 16 år sedan nu?), och sen kom mamma på besök en helg i ett soligt och nästan vårigt Göteborg. Hon var här för att se på vårt showprojekt som vi redovisade på Casino Cosmopol och som vi jobbade med hela vintern i skolan. Min grupp gjorde ett ABBA-medley samt en låt av One Direction, och det var ett sånt drömgäng. Vi jobbade så smidigt ihop, hade så kul, och jag var så stolt över slutresultatet. Äntligen var det även dags för finsittningen med tema mystik och bal, där det var tvång på att bära balmask för att få komma in. Jag var väldigt stressad inför kvällen dock och njöt knappt nått då jag fick axla mycket av ansvaret själv. Jag gjorde till och med alla 90 efterrätter hemma i min 22 kvm stora lägenhet en kväll, med Liv till hjälp som kex-krossare. Sen var min tid i GÖSK styrelse slut efter ett år, efter mycket letande efter en ny styrelse som skulle efterträda oss, och det var mest en lättnad där och då.
 
Farmor gick bort och det var sorgligt, men ändå skönt för henne, hon hade kämpat så och gett upp för länge sedan. Det var också fint att vi hann ha begravningen, bara några veckor innan det första fallet av corona upptäcktes i Sverige. Jag minns så tydligt i januari då jag hörde en kille på busshållsplatsen vid Brunnsparken skoja med en kompis om att han fått "corona". Jag trodde det var slang för att vara bakis. Tänk om det hade varit så väl haha... Några veckor senare flyttades våra examinationer fram, vi gjorde dem i all hast och sen skulle vi ha skolmöte. Jag och Liv åt lunch på Le Gbg iväntan på det där mötet och stämningen var så tryckt. Vi var så rädda. Och sen stängde skolan, först i 2 veckor, men det skulle ju visa sig bli terminen ut. Tänk så lite en visste däroch då. Hur allt ställdes på ända. Och där började de också: distansstudierna. Försöka studera en praktisk utbildning på distans - det är SVÅRT. Och att hålla sig isolerad på det... Jag hanterade det genom att bygga en koja i min säng för ökad mysfaktor, spela mängder av Sims som jag i ett slag av nostalgi laddade ned och köpte snittblommor till mig själv - jag var ju ändå alltid hemma. Jobbet tvingades ju också stänga igen, och jag isolerade mig konstant i början och gick knappt ut. Det blev dock ohållbart i längden, att vara så ensam utan frisk luft. Men man visste ju ingenting. Idag är en ju, tragiskt nog, van vid restriktionerna, men det var annorlunda i början. 
 
 
VÅR
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så kom våren, så himla tidigt och helt utan förvarning. Strålande sol och sommarvärme redan i april? Vårens första dag kom när Love och Lovisa invaderade min balkong en förmiddag, jag fick som hastigast fåupp balkongmöblerna, och vi åt brunch i solen. Sen åkte vi till Röda Sten för lunch i solen och allt kändes så härligt och bra. Och det gjorde det faktiskt hela våren. Det kanske var vädret, allmäna vårkänslor eller känslan av kontroll, för trots corona och distansstudier mådde jag så himla bra. Ja, det var märkligt att ha lektioner via en skärm. Vi hade zoom-möten 24/7, teknik krånglade, danslektioner via video laggade, skolan testade massa olika sätt att hålla lektioner på och vissa sätt var bättre än andra. Innan värmen kom skulle vi spela in self-tapes på oss själva i dans när vi gjorde vissa steg och eftersom jag bor så litet fick jag vara kreativ, för att göra piruetter går bara inte i min lägenhet. jag var i tvättstugan, korridoren, trappavsatsen, parkeringar och gräsmattor, där både jag och Christoffer blev lagom leriga. Jag saknade att kunna dansa på riktigt och att få ta ut stegen, men det löste världens bästa arbetsplats. Restaurangen var stängd då det gick ryckten om en corona-våg på Vrångö i hela Sverige (som inte stämde) och ingen kom ut trots det fina vädret och det sög. Men jag fick då använda restaurangen som danssal och det var magiskt. Lyckan första gången jag åkte dit och fick dansa på det vackra trägolvet med havsutsikt genom panoramafönstren var svårslaget. Det är jag evigt tacksam mina chefer Jennie och Madeleine för. Och jag åkte ut till ön flera gånger i veckan, för dans, men även för att få vistas i naturen. Jag promenderade, såg de mest otroliga solnedgångarna och hittade stigen med alla gullvivor. Det var så varmt där i början av april att jag drog med Jessan och Hampus för att bada i havet. Så sjukt, det ser ut att vara juli på de där bilderna. På kvällen åt vi middag på balkongen, där jag spenderade det mesta av min tid under våren med alla videomöten. Jag cyklade iväg till Sisjön en dag och köpte massa fint till ballen, som blommor, kryddor, jord, krukor - och ett citronträd! Så länge som jag velat ha ett. Allt fick jag med viss svårighet med mig hem på cykeln igen. Jag köpte även en fantastisk sittpuff i en ljus dovgrön färg från Granit, fixa i ordning balkongen, kattsäkrade kanterna med hönsnät och vips hade jag min egen lilla oas. Granit använde till och med mina bilder för marknadsföring på förstasidan på sin hemsida i några veckor! Det var häftigt. Jag var så mycket på balkongen, i bikini redan i april som sagt, att jag hann bli både lite brunn och få sommarfräknar trots att det bara var vår. Jag var ute mest hela tiden, såg till att ta långa promenader för att röra på mig och aldrig har jag väl upplevt en vår som då. Jag såg dagligen hur allt blommade allt mer, jag gick i skogen, och naturen blev allt mer grön. Tiden kändes evig på något sätt. 
 
Jag träffade inte så många vänner, men face-timade desto mer, främst med Jessan. Men andra gånger drog vi ihop hela gäng för högläsning av texter i skolan, eller vinkvällar med klasskompisar som åkt hem överallt i landet för att karantäna där. Jag spelade även fortsatt mycket Sims med tillhörande rosé och glass, och hittade ett nytt terapispel - att färglägga tavlor i olika appar. Det spenderade jag otaliga timmar med om kvällarna. Jag tog även orimligt många selfies, plus en ny cv-bild på mig själv då en inte kunde boka fotograf i corona-läget, och målade i kvällssolen. Över påsk åkte jag ändå till Örebro och hjälpte till att fixa mammas balkong som jag fick planera, med viss tvekan från mamma. Resultatet efter 5 dagar, då Winston velat vara med konstant, leka och sno ostbågar i en arbetspaus, blev dock så himla bra. En mindre rolig sak var att Astrid började löpa i slutet av mars och hon jamade så högljutt att jag en natt gick ut och sov på balkongen i kylan. Efter det bokade jag sterilesering till henne direkt, och hon gick runt och in i saker med sin tratt i några veckor och var förvirrad och så väldigt liten, men hon repade sig väldigt fort och blev snart samma vanliga gosiga Astrid igen (om än lite grinig, ömsom jättekelig för att jag ALLTID var hemma helt plötsligt haha). Jag fortsatte köpa snittblommor, tränade massa styrka hemma, skaffade nytt porslin så nu matchar ALLT i skåpen, och en dag fick jag inspiration och tog om en bild på mig själv från då jag var barn i likadan outfit 20 år senare, lol. 
 
Självklart träffade jag dock folk också, annars fungerar i alla fall inte jag mentalt. Jessan färgade mitt hår, vi startade upp projektet "Från idé till publik" i skolan och min grupp (bestående av Pernilla, Sofia och jag) hade egen dansworkshop i Gaga ute på ön, jag åt frukost med Tobbe i Haga och sen gick vi länge i Trädgårdsföreningen i solen, jag och Lovisa försökte oss på att göra egna godisremmar av bär men brände dem och några från klassen hann äta middag ihop en gång. Jag jobbade lite på ön ibland och de försökte se om det lönade sig att ha öppet men det var kämpigt. Jag och Sofia hälsade på pingvinerna i Slottsskogen, Lovisa och jag spelade minigolf och jag och Hampus gick promenader vid havet och i botaniska trädgården bland alla vitsippor och det kändes fint mellan oss. I slutet av maj höll jag och Lovisa i treornas utspark på distans och annordnade ett eget "Bäst i test". Vi gick all in med en egen trailer, mängder av utmaningar som filmades och som jag, Max och Hampus sedan spendera flera dygn med att redigera ihop till roliga klipp, och en helkväll där vi var programledare genom webben och spelade upp klippen. Det blev väldigt lyckat alltihop och jag lärde mig Moviemaker utan och innan. Skolavsutningen var digital, men veckan innan var vi på skolan en klass i taget och hjälpte till att packa ihop allt inför flytten, för till hösten skulle vi till nya lokaler. Jag fyllde även 23 och Jessan ordnade överraskningsfest med ett gäng från klass och temat var barnkalas med tillhörande fiskedamm och rosaglittrig tårta. Mamma kom till Göteborg dagen efter och vi firade med en natt på fantastiska Nääs Fabriker. Jag och Joel gick även på många många promenader ihop och på en av dem hittade vi en bortsprungen hund så vi komntaktade polisen, men innan det blev nått med det kom ägaren springandes och ropade på hunder, väldigt tacksam över att vi hittat honom. Han hade rymt från trädgården och varit borta i flera timmar. En väldigt snäll hund dock som tur var.
 
Oh lord vad långt detta blir, och för att ha mest filmer från denna tid på mobilen i och med selftapes osv. till skolan så har jag ju oerhört många bilder ändå haha. Men det har onekligen varit en lång vår, och ett långt år över huvud taget, men just våren är jag så tacksam för och ser tillbaka på med så mycket ljus och värme. Jag kände att jag verkligen hade tid att prioritera så som jag ville, och medan många andra i klassen tyckte det var jättejobbigt med distansundervisning kände jag att jag aldrig utvecklats som då. Jag sjöng plötsligt för att jag ville igen, och inte för att jag behövde. Jag dansade så mycket som mitt ben klarade av, inte mer, och hade därför inte lika ont. Och just dansen var så magisk. En av mina favoritkoreografer och dansare från USA kommenterade en instagramvideo jag la upp på en av hennes koreografier jag lärt mig själv och det kändes surrealistiskt. Jag tog då mod till mig och tog 2 klasser via zoom med henne och det var obegripligt och fantastiskt att få prata med henne och få vara med. Det hade inte gått om läget inte sett ut som det gjorde, för aldrig tidigare har det bedrivits digitala klasser på det sättet innan covid. Så viruset stängde inte bara dörrar där, utan öppnade även vissa. Det var en så fin vår och jag växte så mycket. Min dans blev där och då min egen och det kommer jag alltid ta med mig. 
 
 
SOMMAR
 
 
 
Eftersom det var en så varm vår och knappt någon skolavslutning blev inte övergången till sommaren särskilt tydlig, och det fortsatte att vara lika varmt genom nästan hela juni. Restaurangen höll dock fortfarande stängt pga. corona och jag var stressad över att inte jobba. Jag fortsatte hänga på balkongen med Astrid och med en bok i handen, och jag flydde även värmen till Fiskebäck och havet emellanåt och var tacksam över att ha cykelavstånd dit. Sommarfräknarna har nog aldrig varit tydligare pga. detta, himla fint. Midsommar firade jag hemma hos Alice från min klass med ett gäng, och dagen innan gick jag och Lovisa och plockade blommor till våra kransar. Blomsterkransen är i min mening det bästa med midsommar, och jag snålade inte med den i år om vi säger så. Dagen och kvällen var väldigt fina, med det tillhörande regnet som sig bör. Jag dansade på kvällarna på skolan så länge det fortfarande var kvällskurser, men till slut hölls sista balettlektionen i de gamla lokalerna innan sommaruppehållet. Jag umgicks även med Douglas på kvällarna som flyttat in i min korridor och det var fint att ha någon som bor så nära. Jag pusslade ett skitsvårt pussel, åt massa middagar på Jessan och Daniels balkong, träffade Klara ute på Styrsö och hjälpte Lovisa att flytta. Höll i dansutlärning på skolan under intagningarna och såg Amelia komma in! Sofia fyllde år och bjöd till picknick i Slottsskogen med såpbubblor, jag blekte kläder med klorin för första gången (och det blev SÅ bra), och mitt citronträd stod i full blom (till skillnad från nu när det bara är torra vinterkvistar...). 
 
Så plötsligt ville jobbet testa att öppna mer, men med mycket mindre personal. Till en början stod jag helt själv vissa dagar, och mot slutet av sommaren var vi som mest 3 personer. Det var väldigt stressigt och krävande, och jag jobbade mest hela tiden. Jag älskar mitt jobb men det blev lite mycket. Rosa flyttade till restaurangen i hamnen pga. arbetsbrist på cafét och det var väldigt tråkigt. Jag hade konstiga kundsamtal per telefon mer olidligt otrevliga gäster och kände pressen. Vi fick anpassa oss hela tiden, mina chefer rev sig i håret, jag stekte orimliga mängder pannkakor, sprang runt som en tok för att täcka alla poster, skopade massa glass och to-go-mat blev det vanliga att servera. Ön ekade tom nästan hela sommaren. Det hjälpte inte att det i juli och augusti blev jättedåligt väder med regn och grå himmel nästan varje dag. Det fanns självklart fina grejer med det också. Gamla kollegor kom på besök, jag hade instagramansvaret och fick fota en massa och blev expert på IG stories, jag fick göra min första smörgåstårta och vi hade en spelning en kväll då solen ändå sken. Jag badade i havet efter jobbet trots regn och upptäckte Vrångös många underbara badplatser. Jag dansade även mycket efter stängning i restaurangen och började även dansa mycket utomhus, vid havet, de kvällar då solnedgångarna var magiska. Mamma och jag hyrde en stuga på Vrångö en natt då hon var i Örebro och gick nästan vilse under en kvällspromenad. Vi bodde även på hotell och hade jättefina dagar. Jag var även i Örebro, mammas balkong var om än ännu finare än i våras nu när allt blommade, vi åt ute, åt ostbrickor, gick längt med Winston och en dag var jag och Alice ute vid hennes sommarstuga. Tänk, där hade jag inte varit sedan vi var små, och det var en så härlig dag. En annan dag hälsade jag på min gamla gymnasiekompis Miranda som jag inte sett sen studenten och det var också en sån där fin dag. Vi ritade, badade i en sjö och klappade kor och jag är så glad att vi har hittat varandra igen.
 
Jag plockade blåbär i mängder, det var ett riktigt blåbärsår, beställde världens bästa rakhyvel Estrid som revolutionerat mitt liv och tog massa bilder på mig själv i vanlig ordning. En dag åkte jag ut till Lilla Spinneriet för egendejt, en otrolig lunch, och en tur bland alla butiker. Det är ett så sjukt ställe rent ut sagt. Det andas historia och jag knäppte några väldigt vackra bilder i min favoritklänning. Jag och Jessan åkte till Bärby en dag och plockade jordgubbar i mängder, och passade även på att kolla in skolans nya lokaler som var under uppbyggnad medan vi var på Hisingen. En kväll klippte hon även gardinlugg på mig som jag trivs väldigt bra i. Liv kom tillbaka från Gotland och vi maxade en fika på Mr. Cake, jag anmälde mina ärr till Insurello och väntar fortfarande på svar, och gick på bio själv för att se Parasit och önskade jag hade sett den med någon för att kunna diskutera efteråt. Jag hittade fläder runt hörnet från mitt lägenhetshus och gjorde både sorbet och saft, Lovisa hade kräftskiva i sin nya lägenhet och jag läste mängder om den strukturella rasismen i USA och världen över för att utbilda mig själv. Jag upptäckte Sellpy (har du inte gjort det än - in och kika nu!), Alice och hennes mamma var i Göteborg några dagar och vi hängde, jag åt lakritsmjukglass och blev såld, var på fest hos Alicia och Eric och blev efter det bakfull för första gången i mitt liv, och hade även spontant Harry Potter-maraton i samma lägenhet några veckor senare med Alicia och Alexandra. En annan kväll var jag hos Alexandra och efter en rörig början av sommaren känslomässigt hjälpte hon mig skaffa Tinder. Hjälp tänkte jag. Och så matchade jag med en kille, och han skrev och jag svarade efter ett tag, förvirrad över hur Tinder funkade för han var ju en främling, och vi bestämde att vi skulle ses. Och det gjorde vi några dagar senare, och han hette Pao och min första tinderdejt någonsin var nästan lite för bra och idag är han en av de i mitt liv som betyder mest. Vi fortsatte ses hela sommaren, ute och hemma hos varandra, och det har fortsatt sedan dess. Tänk, Tinder. En modern kärlekssaga osv. Jag fick för övrigt panik av appen och att så många skrev så jag loggade ut haha.
 
Så började ju skolan igen till slut. Min och mammas Greklandsresa dessförinnan ställdes självklart in och jag jobbade in i det sista. Vi hade uppstart i nya lokaler i Frihamnen och de är så fina. Min showgrupp från i vintras sjöng vårt ABBA-medley på invigningen efter att ha fått lära in numret i panik på 3 dagar, vi tog upp arbetet med minimusikalerna på nästan alla lektioner, började ha gästlärare i dans, en himla massa auditionträning (som jag, Jessan och Lovisa övade inför genom att steka pannkakor och låtsas vara jury åt varandra) och det märktes att vi nu hade börjat sista året. Det var en annorlunda insparksvecka för ettorna, men vi hade en fest några veckor senare med tema 70-tal. Klassen var glada att få sesigen efter att knappt ha setts på ett halvår och gick på after-schools (lol), Alexandra fyllde 24 och vi firade med bowling innan vi gick vidare i kvällen. Och det var den sommaren, för sen blev det kallare och officiellt höst. Sommaren var växlande. Stress, oro för cafét, men fina minnen också. Hur det går med jobbet vet jag fortfarande inte, men jag hoppas av hela mitt hjärta att cafét klarar sig genom krisen som corona innebar ekonomiskt. En finare plats är svårt att hitta. Och den har lärt mig att utmana mig själv mer och att jag klarar mer än jag tror. Som att pissnervös gå på den där första dejten men lita på att det blir bra - för vad är det värsta som kan hända? Och nu råkade det ju bli väldigt bra.
 
 
HÖST
 
 
Orimligt många bilder, jag vet, men det var en bild-höst. Det knäpptes många fina i alla fall! De finaste är de Miranda tog när hon var på besök i Göteborg. Vi gick runt i Trädgårdsföreningen och i en parkeringsbåt och fotade mig i skrikrosa hår när jag dansade och hon är så himla duktig och genomfin på alla sätt och vis. Jag hade sådär väldigt rosa hår för rollen som Mamie Eisenhower i vår nedkortade version av musikalen "First Lady Suite" som vi jobbat med sen i våras, och i början av höstterminen, för att sedan redovisa det för skolan och även digitalt. Det var ett väldigt roligt arbete, att få korta ned, översätta och regissera en redan befintlig föreställning på egen hand, och min grupp var även här väldigt fin. Jag fick spela lite lagom crazy också och det var kul. Under redovisningarna fotade jag och Kicki och Max med hennes kameror och efter det redigerade jag alla ca. tusen bilder, och de är så fina allihop. Vi var väldigt nöjda. Annat jag fotat var för skolans instagram som jag höll i under en vecka och där blev det överdrivet mycket stories och fina bilder på klasskompisar och vår vardag i skolans nya lokaler. I dessa lokaler har jag spenderat nästan all min tid känns det som, med att dansa, sjunga och ha förbannat ont i benet konstant och det blev bara värre. Jag fick i slutet av sommaren veta att jag behövde opereras så jag väntade på det och var orolig. Påväg till skolan såg jag den nya bron sakta byggas upp i morgonsolen, vi såg tvåornas musikalredovisningar, Amelia som nu också går på skolan sov hos mig en vecka i väntan på sin egen lägenhet och jag drack öl med klassen. En morgon gick jag och Jessan en skogspromenad innan frukost efter en sleepover och det kanske en borde göra varje dag egentligen. Jag fikade en Hagabulle med Emil som numera bor här och som också pluggar musikal, jag sov över hos Alexandra och gjorde pannkakor till frukost, fikade lite för mycket på Mr. Cake och en kväll var vi ett gäng från klassen som åt middag på Operan. Liv och jag gick på höstig promenad i Botaniska, Astrid fyllde 3 och det firade vi självklart med ballonger och tårta (som hon inte verkade uppskatta...), hennes älskade leksak gick till slut sönder, Pao flyttade in i sin lägenhet och jag hjälpte honom att måla om och en kväll kom Klara till mig för att äta middag. 
 
Jag har även haft fotosession med mig själv i min lägenhet, och blivit fotad av Pao i hans studio där jag inte kunde vara seriös ens en sekund men bilderna blev fina. Jag har med andra ord blivit mer bekväm framför en kamera denna höst och det trodde jag väl aldrig att jag skulle bli. Jag blev även kallad till musikalaudition i Köpenhamn, till föreställningen Matilda, och jag och Pao åkte dit för en weekend och det var nog den finaste helgen på hela hösten. Jag älskade Köpenhamn och resesällskapet var svårt att slå. Direkt efter den trippen åkte jag till Lund och mötte upp Hasse och Liv för att föreläsa om skolan på ett gymnasium där och tekniken krånglade som vanligt. En kväll åkte jag, Daniel och Jessan på skaldjurskryssning, drack drinkar och såg på live-show och det var en så konstig grej för det är en inte van vid längre. Allt var väldigt bra corona-anpassat dock och det var fint att se att det går att hitta lösningar också. Dagen efter upptäckte vi Dr Glas, numera Brunchoteket, och dit gick vi även några stycken från klassen veckan efter. Drömställe. Ett annat drömställe som håller i sig är Da Mateo där standardfikan är varm choklad (den bästa som finns) och kardemummabulle medan jag läser en bok. Läst mycket fint denna höst, och bäst var "Call Me By Your Name". Så så vacker bok och kärleksskildring. 
 
Jag och Rachelle var på Ikea och skrattade i flera timmar, och jag köpte min megaplanta som tar upp jättemycket plats här hemma men som är jättefin. På allhelgona besökte jag pappas minneslund och grät floder för att jag saknar honom så. Jag karvade även en pumpa och höstpysslade i mängder, repade inför föreställningen "Äppelkriget" som jag skulle praktiserat i vid Helsingborg stadsteater nu runt jul men som sedan blev inställd pga. covid, och sett min parallellklass på Balettakademien göra sin fantastiska höstproduktion. En kväll färgade Jessan mitt hår och försökte värma upp tonerna med krossad tomat utan större effekt och desto mer svidande ögon (håret bev dock så fint sen) och vi tog en megafika på ett nyfunnet ställe vid Fiskekyrkan med massa frukt och alkoholfria drinkar i flera timmar. Vi har börjat jobba med vårt projekt "Från idé till publik" igen där vi gör våra egna förestälningar från scratch och det är typ det enda vi gör i skolan just nu. Jag gjorde affischen till vår grupp, som gör en föreställning om att inte ge upp sina drömmar. På höstlovet var jag i Örebro, hjälpte mamma att rensa förråd, bygga möbler och traska med Winston bland torra löv i skogen. Annat stort som har hänt är att Max har öppnat vid Nordstan så det har blivit en del hamburgare om vi säger så. Just det! Jag och Pao har spenderat 2 nätter på hotell här i stan, en på Pigalle med tillhörande spa på Hagabadet och trerätters middag plus ett väldigt fint hotellrum, och en på Bellora med otrolig frukost på morgonen. Väldigt mysigt att skämmas bort i sin egna stad.
 
Och det var den hösten. I skuggan av allt detta har ju dock Corona legat och fört med sig mycket oro och ovisshet. Åsikter hit och dit, olika sätt att hantera det på. Min vardag blir ju lite som vanligt eftersom skolan faktiskt har haft öppet, även om vi inte fått dansa något alls eller vistas i skolans lokaler efter skoltid vilket vi annars brukar få. Branschen ser allt mörkare ut, teatrar stänger igen och nästan alla är arbetslösa, vilket självklart också känns jobbigt. Det råder en konstig stämning på skolan i och med det, samtidigt som det blir en fristad, för än så länge går vi ju bara i skolan. På det hela taget har jag mått bra i höst, minus benet, men det blir förhoppningsvis bättre. 
 
 
JUL
 
Så kom julen, som ju får en egen kategori då den inte tillhör hösten riktigt. En något turbulent december månad. Jag har gjort julfint här hemma, torkat apelsinskivor, bakat lussebullar med Lovisa och haft nyfärgat, icke-rosa hår. Ätit jultårta på Mr. Cake, julpyntat gran hos Jessan och Daniel och julmyst där framför julfilm, varit på ett juligt Ikea med Anton, Rachelle och Signe för att köpa nya grejer till Anton och börjat läsa en fantastisk bok: "Ett system så magnifikt att det bländar". Spenderat mycket tid med Pao och bland annat fixat hans kryddhylla för grabben köpte 50 kryddpåsar lite spontant men visste inte hur han skulle förvara dem. 
 
En dag sökte vi Wallmans på skolan och under dansprovet svullnade mitt knä upp och det visade sig, efter ett besök till läkare och sjukgymnast, att jag hade en inflammation i Patellasenan, ett så kallat hopparknä, och fick träningsförbud i 3 månader. Jag var otroligt ledsen, för detta var ju inte det ben som jag annars har ont i, det med skruvarna, utan det andra, som blivit succesivt överbelastat eftersom jag alltid lägger mer tyngd på det för att underlätta för det andra benet. Så jag var inte med på några danslektioner alls, men lärde mig en koreografi att göra på en stol istället och det hjälpte mig få utlopp för mycket. Tejpen jag skulle stödja upp benet med gav mig dock eksem och det kliade som fasen, och sen fick jag operationstid för det andra benet. Den sköts dock upp en vecka, och innan den hann jag dra ihop mina närmsta vänner för en promenad runt Stora Delsjön - väldigt mysig dag på 18.000 steg. Sen opererades jag, var mer nervös än jag någonsin varit, hade ont dagarna efteråt, hoppade på kryckor, bodde hos Jessan, åt ännu mer Max, började må bättre, och åkte med mamma till Örebro för att fira jul. Fick en allergisk reaktion av Descutanet en måste tvätta sig med inför operationen och fick eksem över precis hela kroppen, så det blev en kur med kortison i en vecka men nu är det borta. Astrid bodde på mammas kontor, jag åt mysiga frukostar fram teven och den himla mysiga julkalendern, tog det väldigt lugnt eftersom jag var något rörelsebegränsad, och hjälpte Anton med en hemtenta. På julafton fick jag mina älskade örhängen, den finaste present jag kan tänka mig. Jag hann även måla av Pao där i mellandagarna och upptäckte att jag ju kan måla med akvarell.
 
Sen körde mamma tillbaka mig till Göteborg, vi åt en mysig middag och jag kan nästan gå som vanligt nu. Stygnen tog jag bort i förrgår och det är skönt att slippa dem för de stramade en del när jag gick. Jag tycker jag läker väldigt fort och det är skönt att se. Egentligen har december varit en riktig skitmånad dock och jag har mått piss. Jag mår jättedåligt av att inte kunna, eller få, röra på mig på samma sätt som jag är van vid. Det känns instängt. Jag har varit så rädd och nervös för så mycket, men nu verkar det ljusna upp. Tacksam för det.
 
 
NU
 
Och så var även 2020 slut. Vilket år. Jag vill ändå se det fina i det och jag känner att jag mått rätt bra av lugnet det inneburit. Jag har även kommit in på de 2 kurser jag sökt på distans, Matte 3b och Naturkunskap 2, som jag ska plugga under våren och det känns kul. Jag kommer ju även börja undervisa på Dansforum - jättestort! Och juste - jag höll mitt nyårslöfte! Att inte handla några nyproducerade kläder. Det är ändå lite stort för att vara jag tycker jag, men nu vill jag till Monki och Weekday haha. Och nu ska jag sluta skriva och fira in det nya året hos Jessan med en fullspäckad kväll. Här är även första bild tagen med min nya polaroidkamera. Kul köp!
Gott nytt år hörni! Ta hand om er. <3
 
årsresuméer | |
Upp